Omega 3 Mucizesi

Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içerikleri nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri, sağlık beslenmenin en iyi parçalarından biridir. Balık ve deniz ürünlerinin sağlıklı beslenme açısından, günümüzdeki ilgi çekici özelliği, yapılarında bulunan omega-3 yağ asitlerinin kalp-damar hastalıkları üzerinde yarattığı olumlu etkilerden kaynaklanmaktadır.

 
Omega-3 yağ asitleri nedir ?
 
Besinlerde bulunan yağlar; iyi ve kötü yağlar olarak ifade edebileceğimiz doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak iki gruba ayrılırlar. Doymuş yağlar; hayvansal kaynaklı olan; kırmızı et, tereyağı ve tam süt gibi besinlerde bulunan yağ çeşididir. Bu tür yağlar oda sıcaklığında katı durumda bulunan yağlardır. Doymamış yağlar ise; daha çok bitkisel kaynaklı; mısır, soya, ayçiçek, zeytin ve fındık gibi besinlerin yağlarında bulunan ve oda sıcaklığında sıvı veya yumuşak formda olan yağlardır. İşte omega-3 yağ asitleri doymamış yağ asitlerinden biridir ve özellikle uskumru, ton ve somon balıklarında yüksek miktarlarda bulunur. Omega-3 yağ asitleri insan vücudu tarafından üretilemez ve bu nedenle de günlük yediğimiz besinlerle alınmak zorundadır.
 
Omega-3 yağ asitleri ne işe yarar ?
 
Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için mutlak gerekli olan besin öğelerinden biridir. Bebeklik döneminde; göz ve beyin gelişimi için önemli görevleri olduğu gibi, birçok kronik hastalığın önlenmesinde de etkin görevlerde bulunmaktadır. Bebeklik dönemi; beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir ve bu hızlı dönemde birçok besin öğesi gibi, omega-3 yağ asitlerine de fazlasıyla gereksinim vardır. Özellikle bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde yeterli miktarlarda alınan omega-3 yağ asitleri; vücutta zarar görmüş hücrelerin onarılması ve yeni hücrelerin üretilmesi için gereklidir. Yapılan çalışmalar; omega-3 yağ asitlerinin alımıyla, ileriki yaşlarda meydana gelebilecek kanser ve kalp-damar hastalığı riskini en aza indirdiğine işaret etmektedir. Ayrıca balık tüketimi, alerji, deride kuruma-pullanma, egzemalar ve enfeksiyonların engellenmesinde de yararlı etkileri söz konusudur. Tabiki omega-3 yağ asitleri tek başlarına kalp-damar ve kanser gibi kronik hastalıkların çaresi olamazlar. Ancak, balık ve diğer deniz ürünlerinin yapısında bulunan diğer besin öğeleri ile birlikte bu etkiyi güçlendirirler. Gebelik döneminde alınan omega-3 yağ asitleri ile anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi arasında olumlu etkiler söz konusudur. Omega-3 yağ asitleri, kanda bulunan kötü kolesterolün düşürülmesinde de etkindir. Kötü kolesterolü düşürürken, bunun yanında iyi kölesterolün yükselmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda damar sağlığının korunmasını da sağlar.
 
Bebek, çocuk ve ergenlerde omega-3 yağ asiti alımını nasıl karşılayabiliriz ?
 
Aslında bu sorunun cevabı çok da zor değil. Omega-3 yağ asitleri eşsiz bir besin olan anne sütünde bebeğe yetecek miktarlarda bulunmaktadır. Günümüzde, piyasada bulunan hazır mamaların birçoğuna da bu yağ asidi eklenmiştir. Haftada en az 2-3 kez balık tüketimi ile günlük omega-3 yağ asitlerinin alımını karşılamak mümkündür. Ayrıca balık gibi deniz ürünlerinin tüketimi yalnızca içerdiği yağ asitleri açısından önemli değildir. Çünkü, bu ürünler iyi miktarlarda kalsiyum ve fosfor içermeleri yanında, vücutta önemli görevleri olan selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini ve D vitamini  içinde iyi bir kaynaktır.

Adres

292 Sk. Selvili 2 Apt.
No: 16. Zemin kat.
Bayraklı - İzmir
Tel : 0.232.465 03 30

Çalışma Saatleri

Pztsi-Cuma  09:00 - 17:00
Cumartesi    09:00 - 16:00
Pazar              Kapalı

Beni Takip Edin