MİDE ASİDİNİZ YETERLİ Mİ? YA DEĞİLSE?
Yine çok çok önemli bir konu, MİDE ASİDİ!
Mide asidi sindirim süreçleri için çok önemlidir ve eğer yeterli üretilmezse proteinlerin sindirimi ve bazı minerallerin emilimi sağlanamaz. Düşük mide asidi tıp dilinde hipokloridi olarak geçer.
Mide asidi sindirim sistemine giren her türlü bakterinin ölmesini sağlayarak bizi enfeksiyonlara karşı korur. Düşük mide asidi vücudu birçok hastalığa yakalanmaya yatkın hale getirir.
Düşük mide asidi, mide bulantısı, reflü, mide ekşimesi, yetersiz beslenme, cilt sorunları, osteoporoz, sızdıran bağırsak sendromu, diyabet, kanser, astım, romatoid artrit, SiBO(İnce bağırsakta aşırı zararlı bakteri artışı) vb. hastalıklara neden olur.
Peki mide asidini düşüren faktörler nedir?
Başta stres ve yetersiz beslenme sindirimi etkileyen 2 önemli faktördür. Diğerleri ise,
-hızlı yemek yeme
-fazla şeker tüketimi
-çinko yetersizliği
-yaş
-anti-asit ilaç ve diğer ilaçların kullanımı
-besin intoleransları ve alerjileri
-kronik hastalıklar ve enfeksiyonlar
Mide asidi düşük olursa besinler yeterli sindirilemez ve midede bakterilerin artışına neden olur, sonuçta en bilinen semptomlar olan gaz ve şişkinlik oluşur. Diğer semptomlar ise kramp, mide ekşimesi, bulantı, ishal, kabızlık, dışkıda sindirilmemiş gıda, enfeksiyon, zayıf saç ve tırnaklar, kuru cilt, ağız kokusudur.
Mide asidini güçlendirmenin yolları ?
1. Yediklerinizi iyi çiğnemelisiniz, basit ama etkili bir yöntem . İyi çiğneyip, besinlerinizi daha küçük parçalara bölerek sindirim enzimlerinin de aktifleşmesini uyarabilirsiniz.
2. İşlenmiş besin tüketiminizi azaltın. İşlenmiş ve şekerli gıdalar midenizde inflamasyona sebep olur. Ayrıca alkol tüketimi de mide asidini olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
3. Turşu, sauerkraut, kimchi gibi fermente sebzeler mide asit seviyenizi düzenler. Bu sebzeler probiyotik bakteri de içererek sindirimi geliştirir, zararlı bakterilerle savaşır ve inflamasyonu azaltır. Bu sebzelerin ayrıca kan basıncını düşürmek, kilo verme ve immün fonksiyonları geliştirme etkisi de vardır.
4. Organik ev yapımı elma sirkesi içilebilir. Bu sirke gıdalardaki bakterileri parçalamak için enzim açısından zengindir. Ev yapımı sirke mide asidini güçlendirmek dışında reflüye, diyabete ve kan şekerini düzenlemeye de yardımcı olur. Yemeklerden önce 1 bardak suya 1 yemek kaşıpı ekleyerek tüketebilirsiniz. Sade bir şekilde tüketmek diş minesine zarar verebilir.
5. Zencefil tüketilebilir. Zencefil tüketmek midedeki inflamasyonu azaltır ve birçok sindirim problemine de iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Mide asidinizin yeterli olup olmadığını anlamanın hem test hem tedavi olarak kullanılabilecek çok basit bir yöntemi var. Nasıl mı, pancar tüketerek . Hiç dikkat ettiniz mi pancar tükettikten sonra idrar renginiz nasıl geliyor? Pembe mi, yoksa normal mi?
Eğer pembe renk ise demekki mide asidiniz yetersiz demektir ve tedavisi de pancar tüketmek. Benim önerim pancarı ekşileme yaparak tüketmeniz. Yani pancarı haşladıktan sonra sarımsağı tuzda ezip üzerine ev yapımı elma sirkesi ekleyip bu karışımı haşladığınız pancar suyuna koyarsanız muhteşem bir mide asidi yakalayıcısı elde etmiş olursunuz. Her gün 1 kase idrar renginiz normale dönene kadar tüketin .
İdrarın pembe gelmesinin bir sebebi daha vücuttaki Fe(demir) eksikliğidir, bununda demirden zengin yiyecekleri( Ciğer, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler) tüketerek ve çay kahve tüketimini sınırlayarak, ya da besin takviyesi alarak sağlayabilirsiniz.