INTERMITTENT FASTING (IF) & ARALIKLI ACLIK & ORUÇ

Aralıklı oruç denilen sey aslında beslenme düzeninize göre ne yediğinizden çok günün hangi aralığında ve kaç saat yediğiniz önemlidir. Tabiki bu aralıkla sağlıklı yiyecekleri tercih ederseniz ekstra faydalarını gorursunuz. Oruç yapmanın birkaç yöntemi vardır. Bunlar;

 
12 saat açlık: 12 saat tokluk
16 saat açlık: 8 saat tokluk
5:2 denilen, haftanın 5 günü normal beslenme, 2 günü 500/600 kkal beslenme
Haftada 1-2 günlük tam gün(24 saat) açlık
Öğün atlama (yeni başlayanlar için ideal olabilir.)
20 saat açlık, 4 saat tokluk
Bu yöntemlerden genelde kullanılan sabah öğününün atlanarak başlandığı 16:8 olup istenirse açlık süresi gittikçe arttırılıp zorluk seviyesi arttırılabilir.
Sürekli beslenmek ya da günde 6 ve üzeri öğünlerin olduğu beslenme düzeninde pankreas sürekli insülin üretmek zorunda kalır ve asıl görevi olan sindirim enzimlerini üretmeye mecali kalmaz. Ayrıca ihtiyaçtan fazla alınan karbonhidrat tüketimiyle anabolik etkisi olan insülinin artışı size yağlanma olarak geri döner. Eğer biz yemek aralarını 4-5 saat ve daha fazla yani acıktıkça beslenerek yaparsak pankreas fazladan insülin salgılamaz ve enerji için önceden depolanmış yağları kullanılmaya başlar.
İnsülinin düşmesi demek ➡️Yağ Yakmak demek 
Yapılan bir çalışmada 11 yetişkine, 4 gün boyunca 18 saat açlık:6 saat tokluk uygulanmış ve sonunda tokluk hormonu olan ghreline ve yağ yakımında artış görüldü. Çalışmayı yürüten Dr. Peterson IF’in karaciğerdeki yağlanmayı azaltıp, diyabet ve kardiyovasküler riski de azalttığını söyledi.
KİLO VERMEK İSTİYORUM ! O zaman sana uygun olan aralıklı orucu değerlendir ve başla
 
 
Genel olarak faydalarını sıralarsak:
1)Kilo kaybı
2)İnsülin rezistansını, kan şekerini %3-6, %20-31 oranında da insülin seviyelerini düşürebilir.
3)LDL(kötü) kolesterol, trigliserit ve inflamasyon markırlarını düşürme
4) Beyin hormonu olan, sinir hücrelerinin yapımını sağlayan BDNF’yi arttırarak bilişsel sağlığı da destekler.
5)Kan basıncını düşürür.
6)Alzheimer hastalığından sorumlu beyindeki amyloid plak oluşumunu önleyebilir.
7)Açlık süresinde kanser hücrelerinin de aç kalmasını sağlayarak, aynı zamanda vücudun onarım mekanizmasını ve bağışıklığını arttırarak kansere karşı koruma sağlar.
8) Otofaji geni olan LC3A ve MTOR proteininin sentezini arttırarak hasarlı hücrelerin onarım mekanizmasına katkı sağlar ve böylelikle hücre yenilenmesi artar.
9)Daha iyi bir gece uykusu sağlar.
Tüm bu faydalarının etkisiyle metabolik sendrom denilen kalp hastalıkları, diyabet, felç gibi kronik hastalıkların iyileşme sürecine katkı sağlar.
Yani sürekli birşeyler atıştırıp vücudu yormak yerine acıktıkça, sağlıklı gıdalardan yeteri kadar yemeyi başarabilirsek kronik hastalıkları daha kapımızı çalmadan kovabiliriz .

Adres

292 Sk. Selvili 2 Apt.
No: 16. Zemin kat.
Bayraklı - İzmir
Tel : 0.232.465 03 30

Çalışma Saatleri

Pztsi-Cuma  09:00 - 17:00
Cumartesi    09:00 - 16:00
Pazar              Kapalı

Beni Takip Edin