Bu zor günlerde evlerde kalmak en guvenlisi. Hem sizin hem de cevrenizdekilerin sağlığı açısından önlem almak gerekiyor. Bu dönemi evde kalıp yaratıcılığınızı arttırarak geçirebilir, dezavantajı avantaja çevirebilirsiniz. Evde oturmak yan gelip yatmak değil elbette. İzlemediğiniz filmleri, okumadığınız kitapları, yarım kalan projelerinizi tamamlayıp, kendinizi geliştirmek adına yeni projeler, planlar üretebilirsiniz. Tabiki bu dönemde sağlıklı beslenmek her zamanki gibi çok önemli. Basit karbonhidrat içerikli tahıl ağırlıklı beslenmektense, bağışıklığı arttırmak için protein ağırlıklı ve fonksiyonel yağlarla desteklenmis bir beslenme şeklimiz olmalı. Yani yumurta, peynir, yoğurt, kefir, balık, et, tavuk, hindi gibi protein ağırlıklı besinler ile organik/ev yapimi sirke eklenmis et-kemik suları ya da bu sulardan yapılmış terbiyeli çorbalar bağışıklığımizi arttirmamizi sağlar. Bağırsak sağlığı bağışıklık için en önemli organdır. Bağırsak floramizi duzenlemek için yoğurt, kefir, fermente sebzeler, besin takviyesi olarak ekstra probiyotik alınabilir. Bunların dışında renkli sebzeler vitamin-mineral ve fitonutrientlerden zengindir. Günde minimum 3-5 porsiyon tüketilmelidir. Yine sağlıklı yağlar olarak zeytin, zeytinyağı, avokado, hindistan cevizi yağı/meyvesi, kuruyemişler bu dönemde kullanılması gereken besinlerimizdir. Bağışıklık için onemli bir vitamin olan C vitaminini de limon, kivi, greyfurt, portakal, brokoli, karnabahar, koyu yeşil yaprakli sebzeleri tuketerek ve yine besin takviyesi olarak 1000 mg C vitamini alarak tamamlayabilirsiniz.
Bu dönemde bağışıklığı arttırıcı antioksidan, antiinflamatuar baharatları da beslenmede kullanmak akıllıca olur. Bana kalırsa beslenmeden zencefil, zerdeçal, karabiber, sumak, nane, kekik, kırmızı biber gibi baharatları yemeklerinize, yogurdunuza , omletlere eklemeyi unutmayın. Gunde minimum 2.5 litre su içmek de ayrıca çok önemli.
Evde kaldığımız bu dönemde hareket kisitliligindan kabiz olmak muhtemel. Buna karşılık da yine su tüketimi, sebze tüketimi, probiyotik/prebiyotik tüketip, evde kendi vücut agirligimizla egzersizler yapmak önemli bir nokta.
Bugün size haftasonu evde denedigim kurabiye tariflerini paylasacagim hepsi de cok saglıklı alternatifler.
Görselde 3 çeşit kurabiye var.
Keçiboynuzu unlu kurabiye, limonlu kurabiye ve kakaolu topcuklar.
1)Keçiboynuzu Unlu Kurabiye
3YK H.cevizi unu
3YK. keçiboynuzu unu
1YK. Tarçın
1YK. Zencefil
1cay kaşığı karbonat
Bir çimdik tuz
1YK h.cevizi baharati
2 adet yumurta
2 YK. H.cevizi yağı
3 YK. Keçiboynuzu pekmezi
Önce yumurtaları iyice çırpın sonra keçiboynuzu özü ve hindistan cevizi yağını eritilmiş bir şekilde ekleyin. Ayrı bir kapta kuruları karıştırın ve kuruları ve sıvıları birleştirerek iyice yogurun ve şekil verin.
170 derece fırında 10-12 dk pismesi için yeterli.
2) Limonlu Kurabiye ve Kakaolu Topcuklar
Bu iki kurabiyenin ana hamuru aynı sadece kakaolu topculari yapmak için ana hamuru 2'ye böldüm ve biraz eklemeler yaptım. Ana hamur için
5YK h.cevizi unu
1YK. Zencefil
1 TK. tarçın
1cimdik tuz
1cay kaşığı karbonat.
yarim limon kabuğu rendesi.
2 adet yumurta
4 YK. Keçiboynuzu ozu
1yk tereyağ
1yk hcevizi yagi.
Yine sıvıları ayrı kapta, kuruları ayrı kapta karıştırarak tüm malzemeleri birleştirip hamur haline getirin ve 2'ye bölün. Sade limonlu olan için şekil verebilirsiniz. Diğeri için ise 1 tatli kaşığı kakao, 1 yemek kasigi yoğurt ekleyip tekrar yogurun ve şekil verin.
Afiyet olsun